sobota, 1 czerwca 2013

Cudowne właściwości IMBIRU !





Korzeń imbiru jest od dawna wykorzystywany w medycynie, kuchni i kosmetyce głownie w krajach Azjatyckich. 
Stosują go jako dodatek do potraw. Jest bardzo skutecznym lekarstwem na przeziębienie (herbata z imbirem), mdłości (napar z imbiru) czy bóle miesiączkowe (plastry korzenia imbiru).

Właściwości imbiru

* ułatwia trawienie
* łagodzi mdłości
* zwiększa koncentrację

* leczy migrenę
* leczy przeziębienia
* łagodzi bóle menstruacyjne
* polepsza krążenie krwi

W kuchni możemy go dodawać do potraf i napojów (kawy, herbaty).
Ma bardzo intensywny smak, i pachnie dla niektórych nieco drażniąco.
Znaleźć go możemy w sklepie w postaci sproszkowanej albo jako świeży korzeń.
"Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek."


W kosmetyce używany jest ze względu na swoje właściwości odkażające i rozświetlające. Przyspiesza krązenie krwi oraz spalanie tłuszczy, jest świetny w walce z cellulitem. Ujędrnia, rozgrzewa i oczyszcza skórę.
Często występuje w składzie kosmetyków wyszczuplających, modelujących i walczących z cellulitem.
W połączeniu z olejkami, nagietkowych bądź rozmarynowym łagodzi trądzik.




MASECZKA ZE ŚWIEŻEGO IMBIRU

Przekrój korzeń imbiru na pół i obierz go ze skórki.
Pokrój jedną połówkę na plasterki. Na umytą i oczyszczoną buzię kładziemy plasterki imbiru delikatnie masując twarz. Kontynuujemy zabieg aż buzia pokryje się sokiem z imbiru.
Pozostawiamy plasterki na ok 20 min, po czym zmywamy buzie ciepłą wodą. Gotowe!



MASECZKA ZE SPROSZKOWANEGO IMBIRU

Potrzebujemy:
3-4 łyżeczki imbiru
wodę mineralną, może być lekko gazowana

Składniki mieszamy aby uzyskać gęstą papkę (2 łyżki wody wystarczą)
Nakładamy ją na twarz. Po ok 15 min zmywamy maseczkę letnią wodą.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz